• Az IM&A támogatja ügyfeleit a külső növekedésben és a befektetési célú felvásárlások megvalósításában. Az IM&A ügyfelei közé olyan stratégiai befektetők, illetve befektetési alapok tartoznak, melyek vételi célpontokat keresnek a kelet-közép-európai régióban.

  Mind a stratégiai, mind a pénzügyi befektetők felismerték, hogy a titoktartás és az anonimitás kulcsfontosságú tényezők a megfelelő céltársaság felkutatása során. A potenciális céltársaságok gyakran nem hajlandók információt szolgáltatni egy konkurens cégnek, ellenben önként megteszik azt egy független közvetítő – mint pl. az IM&A – részére a titoktartási szerződés aláírását követően.

  Az IM&A a következő vevő oldali szolgáltatásokat kínálja:

  • Piac-, ipari és ágazati elemzés
  • Céltársaságok keresése és kiválasztása
  • Értékelési célok meghatározása
  • Nemzetközi adótervezés a különböző országok adótörvényeinek figyelembevételével
  • Tárgyalási stratégia
  • Átvilágítás támogatása
  • Segítségnyújtás vételi ajánlat összeállításában
  • Tranzakció strukturálása
  • Helyi finanszírozási források felkutatása
  • Kockázatértékelés és garanciák
  • Lebonyolítás
  +Hosszú lista a potenciális céltársaságokról

  A megfelelő céltársaság kereséséhez az IM&A a megrendelő igényei alapján összeállít egy listát, melynél általában a vállalat mérete, földrajzi elhelyezkedése és korábbi M&A tranzakciókban való tapasztalata az irányadó. Adatbázisok segítségével és az M&A Worldwide hálózatán keresztül az IM&A képes a világ bármely részén található céltársaságot felkutatni.

  +Rövid lista a potenciális céltársaságokról

  A hosszú listát egyeztetjük a megrendelővel, melynek eredményeként néhány társaságot törlünk mérete, földrajzi elhelyezkedése vagy egyéb, előre meg nem határozott szempontok alapján. A listán maradó cégek tulajdonosait megkeressük, hogy kiderítsük, hajlandók-e tárgyalni a társaság eladásáról.

  +Céltársaságok kiválasztása

  Miután elegendő visszajelzés érkezett a potenciális céltársaságok tulajdonosaitól, az IM&A egyeztet a további lépésekről a megbízóval. Végül a néhány kiválasztott céltársasággal megkezdődnek a tárgyalások.

  +Előre kiválasztott cég megvásárlása

  Az eladók sok esetben vonakodnak egy konkurens céggel tárgyalni hosszú távú terveikről. Ezért azon befektetők, akik nem akarják felfedni kilétüket a céltársaság tulajdonosai előtt, gyakran az IM&A szolgáltatásait veszik igénybe, míg az eladók ki nem fejezik értékesítési hajlandóságukat.

  +Finanszírozás és „earn out” stratégia

  A befektetők gyakran finanszírozzák a cégvásárlást belső forrásból vagy a bankjuktól felvett hitelből. Amennyiben szükséges a céltársaság országában is finanszírozást igénybe venni, az IM&A és az M&A Worldwide tagvállalatai a leendő befektetőt bemutatják azon helyi pénzintézeteknek, melyek akvizíciós finanszírozással foglalkoznak.

  Számos esetben a külső finanszírozási igény kiváltható a megfelelő fizetési struktúra kialakításával, többek között az „earn out” opció választásával, amikor is a céltársaság árát annak jövőbeli teljesítményének függvényében határozzák meg. Ez gyakran csökkenti az üzletkötés után felmerülő, addig rejtett kötelezettségek kockázatát.